Productie plantaardige burgers bij ME-AT The Alternative. Foto: ME-AT The Alternative
Het was een spraakmakende stap in 2019 van Vion. Het vleesbedrijf stapte in plantaardig en bouwde een voormalige rundveeslachterij om tot een moderne voedingsfabriek, waar sinds 2020 plantaardige burgers van de band rollen. ME-AT the Alternative was geboren. Nu, vijf jaar na de opening van de fabriek, profileert ME-AT zich als een internationale speler op de plantaardige voedingsmarkt. “Vion wil het totaalpakket aan eiwitten leveren: dierlijk, hybride en ook zeker plantaardig.”
Dagelijks rollen er duizenden plantaardige worstjes, hamburgers en schnitzels over de productielijn in Leeuwarden. Slechts enkele tekenen wijzen op het verleden als slachterij: hoge plafonds en hier en daar een vermelding over hoe een ruimte er vroeger uitzag. Het is tekenend: vlees zit in het DNA van het bedrijf, maar op de locatie in Leeuwarden zie je daar weinig van.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst