Laboratoriumonderzoek. De voedselveiligheid moet groot blijven, maar voedselinnovatie is hard nodig en toelating van nieuwe producten moet slimmer en sneller kunnen. Foto: Jan Willem Schouten
In dit artikel
Het is al eens vaker gezegd: het duurt in de EU erg lang om een nieuw voedingsmiddel op de markt te kunnen brengen. In juli zijn de resultaten gedeeld van een analyse naar de doorlooptijd. Geconcludeerd is dat het de laatste jaren meer dan tweeĆĀ«nhalf jaar duurt om een wetenschappelijke beoordeling van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid Efsa te ontvangen.
De helft van die tijd is gemiddeld nodig voor de aanvragers om te reageren op aanvullende gegevensverzoeken die Efsa stelt. De ingediende dossiers zijn vaak nog onvoldoende compleet, studies zijn niet goed uitgevoerd of het product is nog niet voldoende ontwikkeld. Dit geeft al aan dat gezamenlijk overleg meerwaarde zou kunnen hebben.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collegaās, ervaren redacteurs Ć©n experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij