Foto: Canva
De Belgische start-up Paleo heeft in een investeringsronde â¬Â 12 miljoen opgehaald voor de productie van ingrediënten voor vlees- en zuivelvervangers. De ingrediënten worden gemaakt met behulp van precisiefermentatie. Met het geld wil het bedrijf de productie opschalen tot commerciële niveaus.
Paleo richt zich op ingrediënten die de smaak en nutritionele waarde van vlees- en zuivelvervangers moeten verbeteren. Het gaat om het zogenoemde myoglobine, een eiwit dat vlees- en visvervangers de kleur, geur, smaak en ervaring moet geven van vlees en vis. Het bedrijf stelt dat het eiwit helemaal gelijk is aan de dierlijke eiwitten en 100% gmo-vrij is. Momenteel heeft het een eiwitportfolio met zes verschillende soorten: rund, kip, varken, lam, tonijn en mammoet. In samenwerking met het Centrum voor Paleogenetics in Stockholm werd uit een mammoettand een DNA-code voor myoglobine gehaald.
In 2025 op de markt
De eiwitten worden gemaakt door middel van precisiefermentatie. Hierbij wordt in een gist een stukje DNA ingebouwd om de gist het specifieke ingrediënt te laten produceren.
Tegelijk met de opschaling van de productie gaat Paleo het proces in voor wettelijke markttoelating in verschillende landen. âWe denken dat 2025 een realistische tijdlijn is om plantaardig voedsel met Paleo-ingrediënten op de markt te brengen. We zijn blij met de grote interesse van internationale gevestigde voedselproducenten in ons ingrediëntenportfolio. De voedingsindustrie staat nog maar net aan de oppervlakte van wat mogelijk is met precisiefermentatie, en Paleo zal vooroplopen in deze revolutie in voedselproductieâ, aldus medeoprichter Andy de Jong.
De investeringsronde werd geleid door de investeringstak van DSM, DSM Venturing, en Planet A Ventures. Nog vier andere investeerders stapten in.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp