Skip to content

Belgische start-up haalt € 12 miljoen binnen voor precisiefermentatie

De Belgische start-up Paleo heeft in een investeringsronde € 12 miljoen opgehaald voor de productie van ingrediënten voor vlees- en zuivelvervangers.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Belgische start-up Paleo heeft in een investeringsronde € 12 miljoen opgehaald voor de productie van ingrediënten voor vlees- en zuivelvervangers. De ingrediënten worden gemaakt met behulp van precisiefermentatie. Met het geld wil het bedrijf de productie opschalen tot commerciële niveaus.

Paleo richt zich op ingrediënten die de smaak en nutritionele waarde van vlees- en zuivelvervangers moeten verbeteren. Het gaat om het zogenoemde myoglobine, een eiwit dat vlees- en visvervangers de kleur, geur, smaak en ervaring moet geven van vlees en vis. Het bedrijf stelt dat het eiwit helemaal gelijk is aan de dierlijke eiwitten en 100% gmo-vrij is. Momenteel heeft het een eiwitportfolio met zes verschillende soorten: rund, kip, varken, lam, tonijn en mammoet. In samenwerking met het Centrum voor Paleogenetics in Stockholm werd uit een mammoettand een DNA-code voor myoglobine gehaald.

In 2025 op de markt

De eiwitten worden gemaakt door middel van precisiefermentatie. Hierbij wordt in een gist een stukje DNA ingebouwd om de gist het specifieke ingrediënt te laten produceren.

Tegelijk met de opschaling van de productie gaat Paleo het proces in voor wettelijke markttoelating in verschillende landen. “We denken dat 2025 een realistische tijdlijn is om plantaardig voedsel met Paleo-ingrediënten op de markt te brengen. We zijn blij met de grote interesse van internationale gevestigde voedselproducenten in ons ingrediëntenportfolio. De voedingsindustrie staat nog maar net aan de oppervlakte van wat mogelijk is met precisiefermentatie, en Paleo zal vooroplopen in deze revolutie in voedselproductie”, aldus medeoprichter Andy de Jong.

De investeringsronde werd geleid door de investeringstak van DSM, DSM Venturing, en Planet A Ventures. Nog vier andere investeerders stapten in.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur