Skip to content

Prijskloof vlees en peulvruchten groeit snel in Verenigd Koninkrijk

De groeiende ‘vlees-bonenkloof’ drijft Britse consumenten richting plantaardige eiwitten, met dalende vleesverkopen als gevolg.

Ook vleesalternatieven profiteren van de hoge vleesprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Foto: Misset

Ook vleesalternatieven profiteren van de hoge vleesprijzen in het Verenigd Koninkrijk. Foto: Misset

De prijs van vlees in Britse supermarkten steeg tussen 2020 en 2025 zes keer sneller dan die van bonen en linzen. De groeiende ‘vlees-bonenkloof’ drijft consumenten richting plantaardige eiwitten, met dalende vleesverkopen als gevolg. Non-profitorganisatie Madre Brava waarschuwt dat klimaatverandering de prijskloof verder zal vergroten.

Uit data van marktonderzoeker Euromonitor, geanalyseerd door non-profitorganisatie Madre Brava, blijkt dat de gemiddelde vleesprijs in Britse supermarkten is gestegen met 41% naar £11,38 per kilo. Verse peulvruchten stegen slechts met 18% naar £2,94 per kilo. Het prijsverschil tussen rundvlees en peulvruchten groeide van £6,58 in 2020 naar £10,54 dit jaar.

Lamsvlees kende de scherpste stijging met £5,77 per kilo in vijf jaar, gevolgd door rundvlees (£4,26), verwerkt rood vlees (£2,98) en varkensvlees (£2,64). De retailvolumes van vers vlees liggen nu 40 ton onder het niveau van voor de coronapandemie.

Plantaardige alternatieven prijsconcurrerend

Niet alleen peulvruchten profiteren van de verschuiving. De gemiddelde tofuprijs is gedaald tot onder het niveau van de meeste vleessoorten. Vleesvervangers stegen wel in prijs, maar trager dan dierlijke eiwitten. Daardoor zijn ze nu goedkoper dan conventioneel verwerkt vlees.

Volgens Madre Brava zijn plantaardige gemaksproducten inmiddels prijsconcurrerend. Plantaardige chicken Kyiv van THIS zijn bij vrijwel alle grote Britse supermarkten, waaronder Tesco en Aldi, goedkoper dan de kipvariant. Onderzoek van denktank Green Alliance uit oktober 2025 bevestigt dit beeld.

Klimaatverandering verhoogt prijzen

De structurele prijsstijging van vlees kent meerdere oorzaken. Droogte dwingt veehouders eerder bij te voeren, terwijl overstromingen, hittestress en het blauwtongvirus de veestapel onder druk zetten. Dierziekten zoals vogelgriep verkleinen de aantallen en verhogen prijzen, zoals de recente eiercrisis aantoonde.

Peulvruchten blijven prijsstabiel doordat ze minder kunstmest en water vereisen en lang houdbaar zijn door drogen of inblikken. Klimaatgevoelige voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor 40% van de voedselinflatie, met rundvlees, melk en boter als zwaarst getroffen producten. Sara Ayech, directeur van Madre Brava: “Klimaatverandering beïnvloedt steeds meer de prijs van veevoer en de verspreiding van ziekten. De oorzaken van vleesprijsstijgingen verdwijnen niet, dus deze kloof kan nog verder groeien.”

Retailers blijven achter in eiwittransitie

Madre Brava roept retailers op consumenten te ondersteunen bij gezonde en betaalbare voedselkeuzes. Britse supermarkten lopen volgens de organisatie achter op Europese collega’s in het normaliseren van plantaardig eten. Discounter Lidl vormt een uitzondering met concrete doelstellingen voor het verhogen van het aandeel plantaardige eiwitten, in lijn met het Planetary Health Diet van EAT-Lancet.

Eiwit Congres 2026: Smaakt naar meer! Van eerste hap naar blijvende verandering in de eiwittransitie. Ontdek wat herhaalaankopen in de weg staat én hoe smaak kan overtuigen. Bekijk welke sprekers op het programma staan en profiteer van €50,- vroegboekkorting op je ticket voor het congres op 5 maart 2026 in Wageningen

Snel delen