ProVeg zit kansen voor de verbetering van visvervangers zodat ze een volwaardig alternatief zijn voor vis. Bron: ANP
In dit artikel
Voedzamere visvervangers zijn nodig voor het beschermen van de zee tegen overbevissing en milieuschade. Belangenorganisatie ProVeg heeft van 100 visvervangers in de supermarkt bekeken of ze voedzaam en lekker zijn.
Volgens ProVeg zijn er betere visvervangers nodig om consumenten echt minder vis te laten eten. De bestudeerde visvervangers zijn eiwit- en vezelrijk en arm aan verzadigd vet en suiker, maar bij het merendeel ontbreken nog essentiële voedingsstoffen.
Dierlijke vis is voor consumenten een belangrijke bron van onverzadigde vetzuren zoals omega 3, vitamine B12, ijzer en jodium. Maar zowel vrij gevangen vis als vis gekweekt in aquacultuur komt met veel schade aan de biodiversiteit en het milieu. ProVeg wil daarom betere informatievoorziening vanuit overheden en consumentenorganisatie over deze schadelijke effecten. De belangenorganisatie roept producenten dan ook op om de samenstelling, smaak en textuur van de visvervangers te verbeteren. Dan heeft de consument een volwaardig alternatief voor vis.
Verrijking met mineralen en vitaminen
Door meer te verrijken met ijzer, vitamine B12 en jodium kan de samenstelling al verbeteren. Alleen de visvervangers op de Amerikaanse markt waren voldoende verrijkt met ijzer. Spanje heeft met 50% van de visvervangers de meeste producten met vitamine B12 op de markt. In een derde van de andere 11 landen bevatten slechts rond 35% van de visvervangers en in 4 landen geen enkel product B12. Jodium zit van nature in dierlijke vis, maar bijna geen enkele visvervanger bevat het. Producenten zouden de toevoeging van jodium aan visvervangers moeten overwegen, aangezien het mineraal cruciaal is voor een goede werking van de schildklier.
Umami-smaak en 3D-printen
De smaak en textuur van visvervanger lijkt nog niet altijd op vis. ProVeg adviseert hiervoor het gebruik van ingrediënten zoals zeewier, sojasaus, champignons en gistextracten voor meer umami-smaak. Door het gebruik van bijvoorbeeld 3D-printen kan de textuur van vis beter worden nagebootst.
Bron van eiwit
Ruim drie kwart van de visvervangers (78%) zijn een bron van eiwit. Gemiddeld bevatten de bekeken visvervangers 10,2 g per 100 gram. ProVeg ziet kans de eiwitkwaliteit van de visvervangers te verbeteren door gebruik van verschillende plantaardige bronnen. De eiwitsamenstelling varieert per soort. Sommige visvervangers bevatten wel zes verschillen plantaardige eiwitten, terwijl andere slechts één plantaardige bron bevatten.
Juiste onverzadigde vetzuren
De meeste visvervangers bevatten weinig verzadigde vetzuren. Tegelijkertijd is het gehalte aan omega-3 vetzuren niet vermeld, terwijl vette vis een belangrijke bron is van dit onverzadigde vetzuur. De meeste producten bevatten vooral alfa-linoleenzuur, in plaats van de meer biobeschikbare EPA en DHA zoals in dierlijke vis. ProVeg adviseert het gebruik van algen-gebaseerde omega-3’s als een betere bron van onverzadigde vetzuren.