De activiteiten van Revyve sluiten aan op de ambities van Cosun, zo stelt het bedrijf: de groei in ‘groene en gezondheidsbevorderende ingrediënten, het opwaarderen van co-producten en het bouwen van een toekomstbestendige en duurzame voedselketen’. - Foto: Roel Dijkstra
In dit artikel
Het bedrijf Revyve, dat functionele eiwitten uit biergist haalt, heeft ⬠8 miljoen kapitaal opgehaald in een investeringsronde bij Cosun en Oost NL. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar. Het geld zal voornamelijk daarvoor gebruikt worden.
Eiwitten uit biergist
Het Wageningse Revyve ontwikkelde een technologie om eiwitten te halen uit biergist, een reststroom van bierbrouwerijen. Deze eiwitten kunnen gebruikt worden in voedingsmiddelen als vervanging voor dierlijke eiwitten en E-nummers, zoals kipei-eiwit en methylcellulose. Het ingrediënt kan bijvoorbeeld gebruikt worden in vleesvervangers, sauzen en bakkerijproducten. De eiwitten hebben een sterk gelerende en emulgerende werking. âDeze investering stelt ons in staat om tegen eind 2023 een capaciteit van >100 ton/jaar te bereiken (ja, dat is genoeg om 25 miljoen clean label hamburgers of 600 miljoen porties circulaire mayonaise te maken), een belangrijke vereiste om volume te kunnen leveren voor aanstaande commerciële lanceringen bij onze klantenâ, zo stelt Revyve.Aansluitende ambities
De activiteiten van Revyve sluiten aan op de ambities van Cosun, zo stelt het bedrijf: de groei in âgroene en gezondheidsbevorderende ingrediënten, het opwaarderen van co-producten en het bouwen van een toekomstbestendige en duurzame voedselketenâ. Thijs Bosch, directeur Cosun Protein: âWe kijken ernaar uit om onze samenwerking met Revyve verder te verdiepen en om onze kennis en expertise als producent van plantaardig eiwit en andere functionele ingrediënten in te zetten. Zo kunnen we samen duurzame ingrediënten voor de toekomst creëren.â Oost NL investeert in Revyve vanuit het Perspectieffonds Gelderland (PFG), een fonds van de provincie Gelderland.Novel Food-regeling
Revyve komt voort uit een samenwerking tussen bierbrouwer AB Inbev en FUMI Ingredients die werd aangegaan in 2022. Het bedrijf had niet te maken met een langdurig goedkeuringsproces onder de Europese Novel Food-regeling. Daardoor is het eerste product met eiwitten uit gist inmiddels op de markt. Vorig jaar werden op festival Tomorrowland de eerste vegetarische balletjes met het gistingrediënt verkocht. Lees ook: Revyve haalt functionele eiwitten uit gebruikte biergistMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp