Skip to content

Vleesconsumptie daalt in 2024

Nederlanders consumeren minder vlees. In 2023 aten we nog 75,3 kilo vlees per persoon. In 2024 is dat gedaald naar 74,4 kilo.

De vleesconsumptie in Nederland is gedaald. Foto: Canva

De vleesconsumptie in Nederland is gedaald. Foto: Canva

Nederlanders consumeren minder vlees. In 2023 aten we nog 75,3 kilo vlees per persoon. In 2024 is dat gedaald naar 74,4 kilo. Dit is het laagste punt sinds de start van de meting in 2005.

De vleesconsumptie is in 2024 met 1,2% gedaald in vergelijking met 2023. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Wageningen Social & Economic Research. Daarmee is de vleesconsumptie na een jaar van stabiliteit weer gedaald, blijkt uit het onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Nederlanders aten vooral minder varkensvlees. Ook rundvlees lag minder vaak op het bord. Nederlanders aten wel vaker pluimveevlees. Sinds de start van het onderzoek in 2005 is de vleesconsumptie met 2,3 kilo gedaald (3%).

Daadwerkelijke consumptie zo’n 37 kilo per jaar

Voor de cijfers gebruiken de Wageningse onderzoekers het ‘karkasgewicht’, dus inclusief het gewicht van botten. Grofweg de helft van dit gewicht belandt op het bord. Dat betekent dat consumenten daadwerkelijk gemiddeld 37 kilo vlees eten.

Eiwit Congres 2026: Smaakt naar meer! Van eerste hap naar blijvende verandering in de eiwittransitie. Ontdek wat herhaalaankopen in de weg staat én hoe smaak kan overtuigen. Bekijk welke sprekers op het programma staan en meld je alvast aan voor het congres op 5 maart 2026 in Wageningen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur