Skip to content

Voedselinnovatie? Alleen met een lange adem

Het duurt lang om een nieuw voedingsmiddel op de markt te kunnen brengen. Efsa zou dit kunnen versnellen om innovatie te bevorderen.

Laboratoriumonderzoek. De voedselveiligheid moet groot blijven, maar voedselinnovatie is hard nodig en toelating van nieuwe producten moet slimmer en sneller kunnen. Foto: Jan Willem Schouten premium

Laboratoriumonderzoek. De voedselveiligheid moet groot blijven, maar voedselinnovatie is hard nodig en toelating van nieuwe producten moet slimmer en sneller kunnen. Foto: Jan Willem Schouten

Het is al eens vaker gezegd: het duurt in de EU erg lang om een nieuw voedingsmiddel op de markt te kunnen brengen. In juli zijn de resultaten gedeeld van een analyse naar de doorlooptijd. Geconcludeerd is dat het de laatste jaren meer dan tweeënhalf jaar duurt om een wetenschappelijke beoordeling van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid Efsa te ontvangen.

De helft van die tijd is gemiddeld nodig voor de aanvragers om te reageren op aanvullende gegevensverzoeken die Efsa stelt. De ingediende dossiers zijn vaak nog onvoldoende compleet, studies zijn niet goed uitgevoerd of het product is nog niet voldoende ontwikkeld. Dit geeft al aan dat gezamenlijk overleg meerwaarde zou kunnen hebben.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs Ć©n experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €19,20/maand

Snel delen

Afbeelding
Ad Nagelkerke

managing partner bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living