Micoalgen zijn nog nauwelijks terug te vinden in de supermarkt. Foto: Aliga en Canva
In dit artikel
Het komt vaker voor bij nieuwe markten en producten: dit is het ei van Columbus en de groeicijfers zullen door het dak gaan. Vaak is de realiteit toch harder. Dat geldt ook voor algen. Vijf jaar geleden was de verwachting dat microalgen het voedsel van de toekomst zouden zijn. Nu lijkt de industrie net op gang te komen. Hoe staat het met de microalgenindustrie?
Wie op zoek is naar een duurzaam, voedzaam en plantaardig ingrediënt, zal stuiten op de microalg. Deze plantaardige micro-organismen zijn rijk aan eiwit, onverzadigde vetzuren, mineralen, vitamine en antioxidanten. Doordat ze in grote hoeveelheden op een klein oppervlak kunnen worden geproduceerd, zijn ze ook nog eens een enorm duurzame voedingsbron. Waar in de jaren tachtig en negentig vooral werd gedacht aan algen als biobrandstof, is dat omgeslagen naar algen voor voeding, zowel voor mens als dier. In 2022 concludeerde Eiwit Trends al dat er voldoende toepassingen zijn. Maar wie een blik werpt in de schappen van supermarkten, ziet weinig algen.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp