Gerard Koopmanschap: "De chefs leren hier ook zelf tofu en tempeh te maken, niet alleen van sojabonen, maar ook van lupinebonen en andere bonen die op Hollandse akkers groeien." Foto: Cor Salverius
Voor een groentegarnituur naast de biefstuk of een vega(n) burger draaien de meeste koks hun handen niet om. Maar hoe maak je een volledig plantbased menu dat smaakvol en aantrekkelijk is én de juiste voedingswaarden heeft? Dat leren chefs in spe bij de mbo-koksopleiding Plant Based Chef, die dit schooljaar haar tweede editie beleeft.
De presentatie van haar gerecht ging niet top en de techniek liet het even afweten (kapotte blender), maar verder is student Alice (20) tevreden. Ze heeft net haar examen ‘vegan’ afgerond in de praktijkruimte van ROC van Amsterdam, hartje Jordaan. De opdracht: maak een plantaardig gerecht met drie hoofdingrediënten uit de ‘blackbox’ en minimaal twee technieken. Het werd gestoofde oesterzwam met gefrituurde aubergine, gemarineerde tempeh en een tomatensaus. Het examen is de laatste hobbel in de driejarige opleiding Plant Based Chef: de eerste mbo-koksopleiding (en vooralsnog enige) in Nederland met als hoofdvak plantaardig koken.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst