AGV-maaltijden met bijvoorbeeld stoofvlees zijn nog onverminderd populair in België. Foto: ANP/Richard Brocken
In dit artikel
Belgen ouder dan 70 jaar eten het vaakst elke dag vlees, maar de helft 18- tot 24-jarigen noemen zichzelf vleeseter. De Belgische krant De Morgen deed een avondmaaltijdonderzoek onder 5.000 lezers.
Belgen eten twee keer zoveel vlees als Nederlanders, maar het aantal flexitariërs leek terrein te winnen. In de leeftijdsgroepen tussen 25 tot 64 jaar oud daalt het aandeel vleeseters onder de 50% en meer dan 35% omschrijft zichzelf als flexitariër. In de jongste leeftijdsgroep, 18 tot 24 jaar, is maar liefst 17% vegetariër. Tegelijkertijd ziet 54% van die leeftijdsgroep zich ook als vleeseter.
Eiwithype effect
Het lijkt erop dat dierlijke eiwitten toch weer aan terrein winnen. Voedingsdeskundige Florence Vanneste ziet hier een verband met de hype rond eiwitrijke producten. “Vroeger waren mensen bang voor koolhydraten, daarna voor vet”, zegt Vanneste. “Nu werkt het in de omgekeerde richting en zijn ze juist bang om te weinig eiwitten binnen te krijgen. Jongeren zijn gevoelig voor zulke boodschappen en mogelijk zijn zij daarom vaker flexitariër.”
Belgen eten veel AVG
Waar in Nederland de traditionele drie-eenheid, de aardappelen-vlees-groenten-maaltijd (AVG), is verdrongen door pasta blijft deze maaltijd onverminderd populair bij onze zuiderburen. Wel blijven aardappelen in beide landen even populair, maar in Nederland in exotischer recepturen. In beide landen eten jongeren minder aardappelen gekookt en hebben een voorkeur voor een andere bereiding.
Generatieverschillen
In beide landen is te zien dat leeftijdsgroepen andere keuzes maken en vaak meer plantaardige keuzes maken. Volkskrant, die net als De Morgen wordt uitgegeven door DPG Media, had vorige winter eenzelfde maaltijdonderzoek gedaan onder Nederlandse lezers. Eenzelfde wijziging in eetgewoontes per leeftijdsgroep is te zien in Nederland. Zoals besproken in dit trendreport biedt het kansen om producten te ontwikkelen die meer in lijn zijn met deze verschillende eetpraktijken.
Eiwit Congres 2026: Smaakt naar meer! Van eerste hap naar blijvende verandering in de eiwittransitie. Ontdek wat herhaalaankopen in de weg staat én hoe smaak kan overtuigen. Meld je alvast aan voor het congres op 5 maart 2026 in Wageningen