Skip to content

Avebe, TNO en WUR werken samen aan 3D-geprint voedsel

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Avebe 3D-printen

Volgens Avebe biedt het aardappelzetmeel dat het bedrijf wint, unieke eigenschappen die goed kunnen werken voor nieuwe voedseltoepassingen. Foto: Mark Pasveer

Royal Avebe, TNO en Wageningen Universiteit & Research werken samen aan 3D-printtechnologie. Avebe stelt dat deze technologie de mogelijkheid biedt ‘om de grenzen van wat mogelijk is in voedselproductie te verleggen’.

Avebe wil met de technologie ontdekken wat er mogelijk is met de ingrediënten die het aardappelzetmeelbedrijf produceert. Traditionele vleesvervangers zijn beperkt in textuur en vormgeving, 3D-printing biedt daarin veel meer mogelijkheden, stelt Annet Vrieling is application specialist food bij Avebe. De samenwerking bundelt de kennis van de partijen. Avebe brengt ingrediëntenkennis, TNO brengt technologie, en Wageningen Universiteit brengt wetenschappelijke kennis en analyses.

Vrieling: “Ons aardappelzetmeel biedt unieke eigenschappen die perfect kunnen werken voor nieuwe voedseltoepassingen. Onze zetmeelaardappelen bevatten veel zetmeel, eiwit en vezel, en dat kan worden bewerkt voor verschillende eigenschappen. Zo kan het mooi vloeibaar blijven, of juist geleiachtig en stevig zijn.”

Het bedrijf Redefine Meat gebruikt al een 3D-printtechnologie voor het maken van vleesvervangers.

3D-printtechnologie verder ontwikkelen

TNO is volop bezig met de ontwikkeling van 3D-geprint voedsel. In 2010 begon de onderzoeksorganisatie met het ontwikkelen van de technologie. Zo heeft de organisatie een speciale onderzoeksafdeling voor de ontwikkeling. De onderzoekers werken aan een prototype 3D-printer die hoge productiesnelheden kan bereiken. De printer is beter schaalbaar. Naast Avebe werkt onder anderen ook Schouten Food samen met TNO voor 3D-geprint voedsel.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur