Hoewel vrijwel alle harde groente gefermenteerd of ingemaakt kunnen worden, besloten de ondernemers te starten met augurk. Foto's: Bikl Pickles
Bikl Foods levert gefermenteerde augurken aan de foodservice en e-retail. Daarnaast ziet mede-eigenaar Arend van den Berg volop mogelijkheden in de productie van andere gefermenteerde groente. Ć¢ĀĀFermentatie zorgt voor een ongeĆĀ«venaarde smaak. Hiermee kunnen we heerlijke groente zonder conserveringsmiddelen op de kaart zetten en voedselverspilling tegengaan.Ć¢ĀĀ

Fermentatie is een mooie, natuurlijke manier om smaak toe te voegen. Zonder kunstgrepenDat is volgens hem niet voor niets. Ć¢ĀĀFermentatie is een mooie, natuurlijke manier om smaak toe te voegen. Zonder kunstgrepen. In Amerikaanse supermarkten worden gefermenteerde augurken vanuit de koeling verkocht. In Nederland wordt er op dat gebied nog helemaal niets aangeboden. We besloten daar samen op in te spelen en zijn met Bikl Foods gestart.Ć¢ĀĀ
De moeder der gefermenteerde groente
Van den Berg en Wiggers vroegen top-kok Yolanda van der Jagt om hulp. Ć¢ĀĀYolanda heeft vroeger niet alleen gewerkt met Jamie Oliver, maar ook met de Amerikaanse groentegoeroe Alice WatersĆ¢ĀĀ, licht Van den Berg toe. Ć¢ĀĀZij heeft ons geholpen met de recepturen.Ć¢ĀĀ Hoewel vrijwel alle harde groente gefermenteerd of ingemaakt kunnen worden, besloten de ondernemers te starten met augurk. Ć¢ĀĀDat is de moeder der gefermenteerde groente. Er is geen andere groente die na fermentatie zo lekker smaakt. Als je dan ook nog eens kruiden toevoegt, dan ontstaat echt een smaakexplosie.Ć¢ĀĀ Bikl Pickles werd drie jaar geleden tijdens de Horecava gelanceerd. Ć¢ĀĀWe mochten ons product pitchen voor vijf groothandelsĆ¢ĀĀ, vertelt Van den Berg. Ć¢ĀĀZe wilden allemaal onmiddellijk met ons in gesprek en al kort na de vakbeurs waren we te koop bij de Hanos. Inmiddels behoren ook Bidfood en Van Gelder tot de afnemers.Ć¢ĀĀAangeboden aan E-retailers
Toen brak corona uit. Ć¢ĀĀWe kwamen in een achtbaan terecht. Wel hebben we in die tijd kleine zakjes verse augurken op de markt gebracht. Deze hebben aangeboden aan e-retailers. Verse augurken zijn nieuw in de Nederlandse supermarkten. Ze horen thuis in het koelschap, maar bij welk assortiment moeten ze dan worden geplaatst? Bij e-retailers hebben we dat probleem niet. Daar kunnen ze gewoon online bij de tapas worden gevonden. Inmiddels zijn onze pickles te koop bij Crisp, GorillaĆ¢ĀĀs en Picnic.Ć¢ĀĀNieuwe productielocatie
[caption id="attachment_73524" align="alignleft" width="300"]
Augurken uit het buitenland
[caption id="attachment_73525" align="alignright" width="300"]
Andere gefermenteerde groente
Naast augurken ziet Van den Berg nog veel andere mogelijkheden. Ć¢ĀĀDenk bijvoorbeeld aan gefermenteerde spitskool, bloemkool, rode kool, rode ui en rode peper. Daarbij willen we onder meer inzetten op reststromen. Vaak komt de oogst in golven van het land, waardoor het aanbod soms groter is dan de behoefte van de retail en industrie. Door deze reststroom te fermenteren, zorgen we ervoor dat de groente langer bewaard kunnen blijven.Ć¢ĀĀ Hij verwacht vanaf maart de eerste niet-augurkproducten te verwerken. Ć¢ĀĀWe hebben momenteel verschillende offertes lopen, onder meer op het gebied van gefermenteerde rode peper, komkommer en rode kool.Ć¢ĀĀ De processen zijn vergelijkbaar met die van augurk. Ć¢ĀĀAlleen heb je te maken met het verschil tussen koude en warme opgiet. Rode ui heeft vanwege bacteriologische risicoĆ¢ĀĀs een hete opgiet nodig, terwijl veel andere groente dat niet hebben.Ć¢ĀĀFermentatie is een prachtige manier om plantaardig eten zonder conserveringsmiddelen op de kaart te zettenVoor de toekomst ziet de ondernemer veel kansen. Ć¢ĀĀWij denken en hopen dat er met onze gefermenteerde augurken hetzelfde zal gebeuren als vroeger met ananas en olijven. Dat waren vroeger producten uit blik, die en inmiddels versproducten zijn geworden. Fermentatie is een prachtige manier om plantaardig eten zonder conserveringsmiddelen op de kaart te zetten. Dat past ook uitstekend bij de consumenten van nu die graag minder toevoegingen in hun voeding willen hebben. We hebben het gevoel dat we qua timing helemaal goed zitten. Nu is het de tijd om dat te bewijzen.Ć¢ĀĀ
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collegaās, ervaren redacteurs Ć©n experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp