Skip to content

Microalgen zijn de toekomst voor dit tomatenbedrijf

Jannes Vertommen werkt op het tomatenbedrijf van zijn ouders, maar hij ziet meer toekomst in de algenteelt.

Jannes Vertommen heeft op het glastuinbouwbedrijf de algenteelt geïntroduceerd, die naar verwachting de toekomstige hoofdinkomstenbron zal gaan worden. Foto’s: Peter Visser premium

Jannes Vertommen heeft op het glastuinbouwbedrijf de algenteelt geïntroduceerd, die naar verwachting de toekomstige hoofdinkomstenbron wordt. Foto’s: Peter Visser

Met een kleinschalige reactor raakte Jannes Vertommen in 2021 vertrouwd met algenkweek. Daarna volgde stapsgewijs uitbreiding, met de hoop dat de afzet en productiecapaciteit zullen doorgroeien.

Jannes Vertommen werkt op het ouderlijk bedrijf, maar hij ziet voor zichzelf geen blijvende toekomst in het voortzetten van de tomatenteelt. “Ik wilde wel wat in de tuinbouw gaan doen, maar geen traditionele teelt. Ik zoek een andere uitdaging.” Tijdens een jaar tuinbouwstudie aan de Thomas More hogeschool raakte hij tijdens een les microbiologie geïnteresseerd in de kweek van microalgen. Thuis op het bedrijf kreeg hij de ruimte en het investeringsgeld om daar mee aan de slag te gaan. Rijtak is een familiebedrijf in het Belgische Sint-Katelijne-Waver dat Mark en Mia Vertommen nu runnen. Hun zoon Jannes is de vierde generatie die er werkt.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €19,20/maand

Snel delen

Peter Visser
Peter Visser

Redacteur