Those Vegan Cowboys wil in een proeverij vooral de functionaliteit van de diervrije caseïne laten zien. Foto: Those Vegan Cowboys
In dit artikel
Het groene licht was er al even voor een precisiefermentatie-proeverij in Nederland. Als alles naar verwachting loopt, zal de eerste proeverij na de zomer worden georganiseerd.
Those Vegan Cowboys staat in de startblokken voor het organiseren van de eerste proeverij. Het bedrijf is er klaar voor om zijn caseïne uit precisiefermentatie te laten zien en proeven aan consumenten. Hille van der Kaa, CEO van Those Vegan Cowboys: “We willen laten zien wat ons product kan. Het is natuurlijk ook raar dat je nu mensen uitnodigt om je product te laten zien en dan moet zeggen: ‘je mag er in drukken, maar niet opeten’.” Van der Kaa verwacht dat het proces van motie tot daadwerkelijke proeverij korter zal zijn dan die van kweekvlees. Dat proces duurde uiteindelijk 25 maanden.
Code of Practice opstellen
Timen van Haaster maakt dezelfde inschatting. Hij is namens branchevereniging Hollandbio betrokken bij de voorbereiding voor de proeverij. “Op dit moment wordt er gewerkt aan een Code of Practice. Dit is een document waarin de voorwaarden staan om een proeverij te mogen organiseren. Wij werken samen met de ministeries van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het bedrijfsleven aan deze code. Uiteindelijk moeten deze ministeries goedkeuring geven op de Code of Practice.” Van Haaster geeft aan dat een handvol bedrijven zich hebben aangemeld om een proeverij te organiseren. Het gaat dan om bedrijven die al een verder gevorderd stadium van productie zijn.
Imago van precisiefermentatie
De insteek van de proeverij is bij fermentatie en kweekvlees hetzelfde: informatie krijgen over de ervaring. Daarnaast was bij kweekvlees ook een belangrijk doel om gecultiveerd vlees te normaliseren. Bij producten gemaakt met innovatieve fermentatie is er minder tot geen uitdaging. Van Haaster: “Bij gecultiveerd vlees zie je in Europa veel meer discussie, met sommige politici die zich afvragen of we dit wel moeten willen. Die discussie heb ik nog niet gezien of gehoord over fermentatie. De proeverij wordt georganiseerd om producten te verbeteren. Hoe is de smaakbeleving van bijvoorbeeld een diervrije kaas? Een proeverij biedt een normalere setting om dit te testen.”
Product met diervrije caseïne laten zien en proeven
Van der Kaa wil vooral de functionaliteit van de diervrije caseïne laten zien. “Voor ons heeft de proeverij een praktisch doel: inzicht krijgen in hoe ons product wordt ervaren om het aan de hand daarvan verder te verbeteren. Daarnaast willen we laten zien wat ons ingrediënt kan: de stretch en de smeltkwaliteit. Het is bijvoorbeeld veel werk voor ons om samples op te sturen, omdat er veel papierwerk aan verbonden zit. Het is veel fijner om het open te laten zien.”
De volgende stap richting de proeverij is het definitief opstellen van de Code of Practice. Dat willen de bedrijven volgens Van Haaster zo snel mogelijk doen, maar ook grondig en zorgvuldig. Vervolgens moeten de ministeries akkoord gaan met de code en dan kan er verder invulling worden gegeven aan de proeverijen.
Lees ook: Biotech cruciaal in de eiwittransitie