Skip to content

Nederlanders vinden ‘vegaworst’ juist duidelijk

Termen als ‘vegaworst’ en ‘vegaburger’ geven Nederlanders juist duidelijkheid, blijkt uit onderzoek van Radar.

Uit onderzoek blijkt dat vleesbenamingen, zoals worst, voor vega(n) producten niet tot verwarring leidt. Foto: Jan Willem Schouten

Uit onderzoek blijkt dat vleesbenamingen, zoals worst, voor vega(n) producten niet tot verwarring leidt. Foto: Jan Willem Schouten

Termen als ‘vegaworst’ en ‘vegaburger’ geven Nederlanders juist duidelijkheid. 96% van ruim 20.000 ondervraagden snapt wat dit product inhoudt, blijkt uit een panelonderzoek van tv-programma Avrotros Radar.

Van verwarring is geen sprake bij benaming als vegaworst, toont het onderzoek van Avrotros Radar aan. 96% van de 20.638 geeft aan dat een vegaworst een vegetarisch worst is, zonder vlees. Vijf jaar geleden deed Radar eenzelfde onderzoek. Ook toen gaf 96% datzelfde antwoord. In 2020 gaf wel 35% van de ondervraagden aan dat zij verwarring ondervinden als een product de termen worst of burger bevatten. Dat geldt in 2025 voor een kwart van de mensen.

Alternatieve benamingen zoals plantaardige schijf en sojagurt leveren meer verwarring op. Hierbij geeft 30% aan dat het niet duidelijk is wat ze in zo’n geval kopen.

Naam zegt iets over bereidingswijze of uiterlijk

Een deelnemer aan het onderzoek geeft aan ‘vegaworst’ de juiste term te vinden: “Het woord worst, burger, schijf en tartaar houdt de bereidingswijze en/of uiterlijk van het product in, níét dat het van vlees is. Zoals je bijvoorbeeld ook tartaar van vis of tomaat kan maken.”

Product binnen één seconde herkennen

Het onderzoek van Radar komt bovenop een studie van Appinio onder Duitse consumenten. Ook daar blijkt uit dat er geen verwarring is over vleesnamen op vega(n) producten. Bijna alle ondervraagde Duitse consumenten (95%) konden binnen één seconde vaststellen of het om een vlees- of vegaproduct ging.

De aanleiding voor dit Duitse onderzoek is het recente besluit van het Europees Parlement om vleesnamen te verbieden voor niet-vlees producten. Dat betekent dat veggieburger en plantaardige worst niet meer zou mogen. Het besluit is nog niet definitief, de Europese Commissie moet er nog mee instemmen.

Eiwit Congres 2026: Smaakt naar meer! Van eerste hap naar blijvende verandering in de eiwittransitie. Ontdek wat herhaalaankopen in de weg staat én hoe smaak kan overtuigen. Bekijk welke sprekers op het programma staan en profiteer van €50,- vroegboekkorting op je ticket voor het congres op 5 maart 2026 in Wageningen

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur