Skip to content

Doorbraak: raapzaadeiwit als duurzaam alternatief voor soja

Met het zogenoemde EthaNa-proces worden de eiwitten uit raapzaad op een milde manier gewonnen, waardoor de voedingswaarde behouden blijft.

Verschillende toepassingen van het raapzaadconcentraat in vleesvervangers en pasta. Foto: Flowfood

Verschillende toepassingen van het raapzaadconcentraat in vleesvervangers en pasta. Foto: Flowfood

Het Fraunhofer Center for Chemical-Biotechnological Processes (CBP) in Duitsland heeft een nieuwe methode ontwikkeld om raapzaad optimaal te benutten als eiwitbron voor voeding. Deze innovatie biedt een lokaal en duurzaam alternatief voor soja.

Met het zogenoemde EthaNa-proces worden de eiwitten uit raapzaad op een milde manier gewonnen, waardoor de voedingswaarde behouden blijft. Bij het produceren van raapzaadolie werden de zaden verhit en geplet waarbij de celstructuren veranderde, wat ook resulteerde in verminderde eiwitkwaliteit.

De methode van CBP maakt gebruik van de slechte oplosbaarheid van raapzaadolie in ethanol. Hierdoor wordt de olie uit de zaden verdrongen en is deze direct beschikbaar als vrije olie, zonder dat deze bij hoge temperaturen uit het oplosmiddel hoeft te worden geëxtraheerd. Met de nieuwe methode ontstaat eiwitconcentraat met meer dan 50% eiwit en een compleet aminozuurprofiel, dat volgens onderzoekers zelfs gunstiger is dan soja.

Bite in vleesvervangers

De mogelijkheden voor de voedingsindustrie zijn breed. Het raapzaadeiwit werd getest binnen het EU-project Like-A-Pro en bleek uitstekend te werken in diverse producten. Zo leverde het stabiele veganistische burgers op, met een goede structuur, bite en smaak. Ook in verse pasta en vlees- en visvervangers liet het concentraat veelbelovende resultaten zien.

Interesse in raapzaad

Raapzaad wordt met name geteeld voor de olieproductie. Wat overblijft wordt traditioneel ingezet als veevoer, maar er zijn steeds meer voedingsproducenten die kansen zien in raapzaad. Het Deense FERM FOOD heeft dit jaar een Novel food-toelating gekregen voor hun gefermenteerde raapzaadkoek. Dit bedrijf produceert met name voor de bakkerij-industrie op dit moment.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur