Tijdens de bijeenkomst van de Vegetariërsbond gaven experts inzicht in hoeverre sprake is van polarisatie in de eiwittransitie. Foto: Deze afbeelding is met behulp van AI gemaakt (Reve.art)
In dit artikel
Wie de krant openslaat zal het woord ongetwijfeld tegenkomen: polarisatie. Het is een proces waarin tegenstellingen tussen groepen in de samenleving sterker worden. Ook in de eiwittransitie wordt polarisatie ervaren: plantaardig versus dierlijk. Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond, merkt dat polarisatie als reden wordt ingezet om niks te doen. âIk hoor dat polarisatie als een soort barrière wordt gebruikt en daardoor de doelen op gebied van de eiwittransitie niet verder komen.â
De Vegetariërsbond publiceert ieder jaar de Vegamonitor, waarin Nederlanders wordt gevraagd naar hun eetgedrag. In de 2025-editie besteedt de bond extra aandacht aan polarisatie. Daarover organiseerde de bond een expertbijeenkomst. Ervaren consumenten bijvoorbeeld dat ze beïnvloed worden in hun voedingskeuzes? De Graad: âConsumenten hebben wel het idee dat hun voedingskeuzes worden beïnvloed. Wat opvalt is dat voedingsproducenten worden gezien als grote beïnvloeders en de sociale omgeving juist niet.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst