De Nederlandse overheid staat precisiefermentatie-proeverijen toe. Hiermee kan het kaasje van Those Vegan Cowboys ook worden geproefd. Foto: Those Vegan Cowboys
De Nederlandse overheid staat proeverijen met moderne fermentatie toe, meldt het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Naar verwachting zullen de eerste proeverijen begin 2026 plaatsvinden.
De proeverij is bedoeld voor producten gemaakt met innovatieve fermentatie, waaronder biomassafermentatie en precisiefermentatie. Deze technologieën vallen nog onder de Novel Food-regeling. Producten die daarmee zijn gemaakt mogen daarom nog niet worden geconsumeerd. Om producenten toch te ondersteunen in productoptimalisatie en innovatie, wil de overheid producenten de mogelijkheid geven om producten onder gecontroleerde omstandigheden te laten proeven. De proeverijen zijn vergelijkbaar met die van kweekvlees. Die waren er dit jaar voor het eerst.
Code of Practice
Het ministerie van LVVN heeft samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Cellular Agriculture Netherlands (CAN), een aantal bedrijven en HollandBio, de belangenvereniging van biotechnologie bedrijven in Nederland, een zogenoemde Code of Practice opgesteld. In dit document staat de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om een proeverij te mogen organiseren.
Om een proeverij te mogen organiseren moeten bedrijven vervolgens een dossier opstellen op basis van de Code Of Practice. Een onafhankelijk comité van experts beoordeelt die code.
De verwachting was dat LVVN al na de zomer van 2025 al zou besluiten dat proeverijen zijn toegestaan, maar door de kabinetsval is dat verder uitgesteld.
Bedrijven klaar voor precisiefermentatie-proeverij
Bedrijven staan te popelen om proeverijen te organiseren. Eerder vertelde Hille van der Kaa al dat haar bedrijf, Those Vegan Cowboys, klaar is om een proeverij te organiseren. “We willen laten zien wat ons product kan. Het is natuurlijk ook raar dat je nu mensen uitnodigt om je product te laten zien en dan moet zeggen: ‘je mag er in drukken, maar niet opeten’.” Ook andere bedrijven Farmless, NoPalm Ingredients, The Protein Brewery en Vivici hebben meegewerkt aan de Code of Practice. Daarmee sorteren zij ook voor op een eventuele proeverij.