De Novel food-goedkeuring voorkomt dat deze reststroom van de productie van raapzaadolie direct verwerkt wordt tot diervoeder of biogas. Foto: Canva
In dit artikel
De Europese Commissie heeft onlangs gefermenteerde raapzaadkoek goedgekeurd als Novel food. Raapzaadkoek is een rijke bron van plantaardige eiwit, die nu ook is toegestaan in menselijke voeding.
De Novel food-goedkeuring voorkomt dat deze reststroom van de productie van raapzaadolie direct verwerkt wordt tot diervoeder of biogas. Naast eiwitrijk ingrediënt kan het product toegepast worden als natuurlijk conserveringsmiddel. De gefermenteerde raapzaadkoek heeft een lichtzure smaak en een donkere kleur. Een Deense bakkerij verwerkt het in brood voor een eiwitrijker brood met een breder aminozuurprofiel en natuurlijk conservering. Andere mogelijke toepassingen zijn vleesvervangers en plantaardige snacks.
Fermentatie tegen bittere smaak
Het Deense bedrijf FERM FOOD ontwikkelde dit ingrediënt door raapzaadkoek te fermenteren met melkzuurbacteriën. Raapzaadkoek bevat 28-30% eiwit, calcium, magnesium, ijzer en zink. In rauwe vorm heeft raapzaadkoek een bittere smaak. Door middel van melkzuurfermentatie worden de anti-nutriënten, die de goede vertering van de koek tegenwerken en de bittere smaak veroorzaken, afgebroken.
Raapzaadkoek in overvloed
Raapzaad is wereldwijd het tweede eiwitgewas na soja en per jaar produceert Denemarken 447.000 ton raapzaadkoek. Deze plantaardige eiwitbron is dus overvloedig beschikbaar.