Skip to content

Aardappeleiwit als eivervanger: functioneel, plantaardig en weinig allergenen

De vraag naar plantaardige ei-alternatieven groeit door onder meer hoge eierprijzen en verduurzaming. Het aardappeleiwit van Avebe kan dienen als ingrediënt.

Aardappeleiwit eivervangers premium

Een belangrijk toepassingsgebied voor aardappeleiwit ligt in de bakkerijsector. Foto: Royal Avebe

Aardappeleiwit biedt dezelfde functionele eigenschappen als dierlijk eiwit, zoals schuimen, emulgeren en geleren. Het 100% plantaardige eiwit hoeft niet als allergeen te worden gelabeld. Dat maakt het een aantrekkelijk alternatief voor plantaardige eivervangers voor producenten. Joyce de Vries-Pieterman van Royal Avebe vertelt over de kansen, toepassingen en verwachtingen.

Royal Avebe is gespecialiseerd in het winnen van zetmeel en eiwit uit zetmeelaardappelen en ontwikkelt hieruit ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. “We halen al sinds 1919 zetmeel uit aardappelen”, vertelt Joyce de Vries-Pieterman. Sinds 2006 wint Avebe ook aardappeleiwit voor gebruik in humane voeding. “Zetmeelaardappelen zijn van nature rijk aan zetmeel en bevatten waardevolle nutriënten zoals ijzer, vitamines, vezels en essentiële mineralen. Ook het eiwit uit de aardappel bevat veel essentiële aminozuren en is daarom interessant als plantaardige ei-vervanger.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur