Greencovery haalt ingrediënten uit reststromen. Het bedrijf zit nog in de start-up-fase, maar is bezig met de marktintroductie en het vinden van afnemers. - Foto's: Koos Groenewold
Wat als je een grote reststroom hebt, maar geen idee hebt wat je ermee kunt en moet? Start-up Greencovery haalt ingrediënten uit een brede variëteit aan reststromen, van kaas tot koffie. Het tracht alle waardevolle stoffen uit voeding te halen en deze terug te brengen in nieuwe voedingsmiddelen. Hoe maakt Greencovery het beste van reststromen?
Jullie halen ingrediënten uit reststromen, hoe doen jullie dat en waar staan jullie op dit moment als bedrijf?
[caption id="attachment_82288" align="alignright" width="300"]
We kijken naar drie soorten ingrediënten die we uit de zijstroom willen halen: smaak, functionaliteit en vezels
Zijn alle reststromen geschikt om ingrediënten uit te halen?
âIn principe kun je uit vrijwel alle reststromen ingrediënten halen, maar we kijken eerst of er ook een businesscase verbonden zit aan de ingrediënten die wij extraheren. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar smaakstoffen en ook de vraag naar vezels neemt toe. We kijken naar drie verschillende soorten ingrediënten die we uit de zijstroom willen halen: smaak, functionaliteit en vezels. Idealiter kunnen al deze ingrediënten gewonnen worden, maar het is geen voorwaarde. Voordeel aan de stoffen die wij uit zijstromen halen, is dat het natuurlijke ingrediënten zijn en wij dus ook inspelen op de âclean labelâ-trend. Wat wel een harde voorwaarde is voor ons, is dat de zijstroom homogeen is en âfood gradeâ, geschikt voor humane consumptie.âHoe kom je aan de reststromen?
âWij gaan samenwerkingen aan met producenten van voeding met een grote reststroom. Op dit moment kopen we de reststromen nog over, maar als we op grote schaal gaan produceren, willen we in partnerschappen werken waarin beide bedrijven een aandeel van de opbrengsten van het ingrediënt krijgen. We hebben al vijf geïnteresseerde partners. Het unieke aan Greencovery is dat wij ons niet focussen op één bepaalde reststroom, zoals alleen groenten en fruit, maar juist allerlei verschillende producten kunnen verwerken en daar ook verschillende ingrediënten uit kunnen halen. Dat maakt ons multi-inzetbaar.âMet nieuwe wetgeving en aandeelhouders die kritischer worden, wordt de noodzaak om waardevolle grondstoffen te behouden alleen maar groter
Hoe groot kan Greencovery worden?
âOmdat we ons niet richten op één specifieke stroom, denk ik dat wij enorm groot kunnen worden. In Nederland wordt volgens de laatste cijfers 1 miljard kilo voedsel verspild bij de verwerking van voeding. Er zijn partijen met interesse en er komt steeds meer aandacht voor het omgaan met reststromen. Met nieuwe wetgeving en aandeelhouders die kritischer worden, gaat de noodzaak om waardevolle grondstoffen te behouden alleen maar groter worden. Nu zijn we dus bezig met markttoepassing vinden van de ingrediënten en daarna kunnen we ook echt gaan verkopen, want op dit moment worden onze ingrediënten nog niet gebruikt in voeding of cosmetica.âEr is nog geen brede definitie voor upcyclen, het zoveel mogelijk verwaarden van voeding. Wat betekent dit begrip bij Greencovery?
[caption id="attachment_82289" align="alignright" width="300"]
Wat is er nodig om het verwaarden van reststromen verder te laten groeien?
âEen duidelijke definitie en meer kennis over wat de mogelijkheden zijn met verschillende reststromen. Op dit moment wordt de verspilling van voeding ingeprijsd, waardoor de noodzaak om hier iets aan te doen minder groot is. Toch wil ik met Greencovery laten zien dat er geld te verdienen is met reststromen, want dat is zeker mogelijk. De meeste reststromen zijn nog prima te gebruiken en dat moeten bedrijven en consumenten gaan inzien. Beide groepen moeten door hebben dat het geen âafvalâ is en daar kunnen we aan bijdragen met duidelijke communicatie en door te laten zien dat het kan.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij