Foto: Jan Willem Schouten
In dit artikel
In 2024 is de gemiddeld prijs per kilogram van individuele producten met plantaardige eiwitten 27% lager dan die van dierlijke eiwitten. Dit komt uit de Eiwitmonitor 2024 van Wageningen University & Research (WUR).
In 2023 lag de gemiddelde prijs per kilogram van plantaardige eiwitten nog 17% lager dan die van dierlijke eiwitproducten. De relatieve prijs van plantaardige producten is dus verbeterd in 2024 ten opzichte van 2023. Tegelijkertijd is een betaalbare optie van een dierlijk eiwitproduct goedkoper dan de meest betaalbare plantaardige optie. De prijsrange van de gehele categorie aan plantaardige eiwitproducten kan nog beter.
Dierlijke eiwitproducten vaker in promotie
De prijspromoties op eiwitproducten is in 56% van de promoties een actie op een dierlijke eiwitproduct. In 2023 was dit nog 59%. De promoties op plantaardige eiwitproducten nemen toe van 40 naar 44%. Dit zijn relatief vaker kwantumkortingen vergeleken met de promoties op dierlijke eiwitproducten.
Plantaardig assortiment kan aantrekkelijker
Volgens de WUR-onderzoekers ligt er een kans, omdat het dierlijke assortiment nu in prijs en promotie aantrekkelijker wordt gepositioneerd. Er is meer keuze in prijs en in soort product. Dit versterkt de positie van vlees als de makkelijke en normale keuze voor consumenten. De eiwittransitie kan versnellen met extra marketingaandacht voor een breder plantaardig assortiment.
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag stond centraal op het Eiwit Congres 2025. Wat waren daarop de antwoorden? Blik terug met deze artikelen en video's.