In huis-tuin-en-keukenbaksels kan ei worden vervangen door aqua-faba. Werkt dat ook zo in industriële bakkerijen? Foto: Canva
In dit artikel
De zoektocht naar plantaardige alternatieven voor ei in bakkerijproducten blijkt uitdagender dan verwacht. Binnen het Vlaamse Tetra-onderzoeksproject NovoBake worden verschillende toepassingen onderzocht, van cakes tot wafels. âZelfs binnen één ingrediënttype zoals erwteneiwit zijn de functionele verschillen enormâ, zegt Filip Van Bockstaele van Universiteit Gent.
Plantaardige ei-alternatieven winnen terrein, onder meer door de eiwittransitie, stijgende eierprijzen en de vraag van consumenten en supermarkten. In het project NovoBake, een vervolg op PulseBake, onderzoeken Hogeschool Gent (Hogent) en Universiteit Gent (Ugent) hoe eieren geheel of gedeeltelijk kunnen worden vervangen in industriële en ambachtelijke bakkerijproducten, zonder kwaliteitsverlies.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij