Skip to content

Ei vervangen in bakkerijproducten? Dat is nog niet zo eenvoudig

Binnen het Vlaamse onderzoeksproject NovoBake worden verschillende plantaardige eivervangers in bakkerijproducten onderzocht.

In huis-tuin-en-keukenbaksels kan ei worden vervangen door aqua-faba. Werkt dat ook zo in industriële bakkerijen? Foto: Canva premium

In huis-tuin-en-keukenbaksels kan ei worden vervangen door aqua-faba. Werkt dat ook zo in industriële bakkerijen? Foto: Canva

De zoektocht naar plantaardige alternatieven voor ei in bakkerijproducten blijkt uitdagender dan verwacht. Binnen het Vlaamse Tetra-onderzoeksproject NovoBake worden verschillende toepassingen onderzocht, van cakes tot wafels. “Zelfs binnen één ingrediënttype zoals erwteneiwit zijn de functionele verschillen enorm”, zegt Filip Van Bockstaele van Universiteit Gent.

Plantaardige ei-alternatieven winnen terrein, onder meer door de eiwittransitie, stijgende eierprijzen en de vraag van consumenten en supermarkten. In het project NovoBake, een vervolg op PulseBake, onderzoeken Hogeschool Gent (Hogent) en Universiteit Gent (Ugent) hoe eieren geheel of gedeeltelijk kunnen worden vervangen in industriële en ambachtelijke bakkerijproducten, zonder kwaliteitsverlies.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur