Cedric Verstraeten, CEO van Revyve, bij de installaties in de fabriek waar de niet-dierlijke vervanger van kippeneiwit wordt gewonnen. - Foto: Peter Roek
Revyve heeft een gouden ingrediënt in handen: een niet-dierlijk functioneel eiwit. Het jonge bedrijf beschikt hiermee over een vervanger voor kippenei-eiwit, dat een belangrijke rol speelt in talrijke voedingsproducten. Maar het ingrediënt heeft nog veel meer potentie, vertelt CEO Cedric Verstraeten. âMet deze zeldzame functionaliteit kunnen we ook verschillende synthetische bindmiddelen vervangen, zoals methylcellulose, dat nu vaak in vleesvervangers wordt gebruikt.â
Revyve heeft een uniek ingrediënt, een functioneel eiwit uit een niet-dierlijke bron. Het bedrijf wint eiwit en vezels uit biergist, een restproduct van bierbrouwers. âOnze ingrediënten zijn microbieel en worden uit een bestaande biomassa gehaald. Ik vergelijk het met de uitvinding van bloem: dat wordt gewonnen uit graan waar je eigenlijk maar heel weinig mee kunt. Duizenden jaren geleden is ontdekt dat er door graan te malen bloem ontstaat en dat dat oneindig veel toepassingen heeft. Datzelfde doen wij ook, alleen op microscopische schaal. Na het malen scheiden wij de eiwit- en vezelextracties en daardoor behouden we de natuurlijke functionaliteit.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp